Inbalans na de bevalling najaar 2017

Goed begeleid tijdens én na je zwangerschap

Een zwangerschap is een topprestatie Het is dan ook niet gek dat je lichaam af en toe protesteert.Bekken- en rugpijn, maar ook incontinentie kunnen je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden.

Wat weinig zwangere vrouwen weten is dat het verstandig is aan het begin van je zwangerschap preventief bij de bekkenfysiotherapeut langs te gaan. Er zijn namelijk allerlei manieren om klachten later in de zwangerschap te voorkomen. Lieke Loos van Praktijk Noorder Spaarne: ‘Wij zien graag zwangere vrouwen aan het begin van hun zwangerschap en geven ze informatie en oefeningen waarmee ze goed voor zichzelf kunnen zorgen en de zwangerschap zo prettig mogelijk doorkomen.’

Onnodige schaamte
‘Jammer genoeg schamen jonge moeders zich als ze urine en/of ontlasting verliezen of als ze pijn tijdens het vrijen hebben. Het is begrijpelijk dat je hier niet zomaar met iedereen over praat, maar weet dat je zeker niet de enige bent met dit probleem! We zien veel vrouwen op latere leeftijd met klachten rondom bekken en bekkenbodem die terug te leiden zijn naar de zwangerschap en de bevalling. Wij kunnen jou met oefeningen en tips helpen om je bekkenbodemspieren te versterken en zo urine- of ontlastingsverlies en andere klachten aan te pakken.’

Check-up na de bevalling
‘Zwanger zijn en bevallen kun je vergelijken met topsport: het vraagt enorm veel van je lichaam. Wij adviseren altijd om 6 tot 8 weken na de bevalling een check-up te laten doen, ongeacht hoe de bevalling is gegaan en of er klachten zijn of niet. Bij de check-up worden de buikspieren, de lage rug, het bekken en de bekkenbodem onderzocht. Je krijgt adviezen en tips mee zodat jijeffectief kunt herstellen.’

Weer in balans
‘Na de bevalling wil je weer in vorm komen en de vrouw worden die je vóór je zwangerschap was. Toch is het niet verstandig direct weer te gaan hardlopen of sprongvormen te beoefenen. De hormonen gieren nog tot circa 1 jaar na de bevalling door je lijf en hierdoor ben je extra blessure­gevoelig. Wél goed is lekker wandelen, fietsen en zwemmen. Als je liever begeleid in vorm wilt komen, bieden wij de 10-weekse training In Balans na de Bevalling. Vanaf 6 weken na je bevalling kun je je aanmelden voor een check-up en maken we een passend schema voor jou. Daarna sport je1 keer per week begeleid en 1 keer per week zelfstandig, op jouw tempo in een kleine groep van maximaal 8 personen. Naast sporten kan het ook fijn zijn om met gelijkgestemden te praten over jouw ervaringen met bevallen, het moederschap en alles daar omheen. Je herstelt maar één keer na een bevalling: gun het jezelf om het goed te doen.

Schrijf je nu in voor een check: 023-5254640

 

Reacties zijn gesloten.