Wat is artrose?

Er zijn vele misvattingen over artrose, zo kan het tegenstrijdig voelen om een beweegadvies te krijgen terwijl het gewricht zeer doet bij meer bewegen.

Bijna een miljoen mensen in Nederland hebben artrose in de heup en de knie. Artrose is het proces van ouder worden van de gewrichtsoppervlakken. Artrose komt het meest voor in de heup en de knie. Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. In de volksmond wordt artrose ook wel slijtage genoemd. Dit is een ongelukkige metafoor van artrose. Vooral omdat slijtage doet geloven dat beweging het probleem groter zou maken. Het tegenovergeastelde is het geval. Hardlopers hebben bijvoorbeeld meer kraakbeen dan niet-hardlopers. Kraakbeen reageert goed op beweging en kan zelfs wat herstellen. Slijtage in het lichaam, zoals in een scharnier van de deur, gaat dus niet geheel op. Het lichaam is veel intelligenter en veerkrachtiger dan een scharnier van de deur. Ook kan het zo zijn, dat u artrose in uw heup- of kniegewricht heeft, maar dat u helemaal geen klachten ervaart.

Hoe ontstaat artrose?
De oorzaak van artrose is niet precies bekend. Vooralsnog lijkt het op een proces dat bij ouder worden hoort. We weten wel dat klachten van artrose vaker voorkomen:

  • bij mensen vanaf 45 jaar
  • bij vrouwen
  • bij mensen met overgewicht
  • in beroepen waarbij de gewrichten zwaar worden belast
  • als artrose veel in de familie voorkomt

Soms ontstaat artrose na beschadiging van een gewricht door een ongeval.

De klachten van artrose
Pijn is vaak de eerste klacht. Bij sommige mensen blijven de klachten, zoals pijn en moeite met bewegen, lang op hetzelfde niveau. Bij anderen nemen de klachten  langzaam toe. De meest genoemde klachten bij artrose zijn:

  • Pijn
  • Stijfheid
  • Spierzwakte
  • Instabiliteit van de knie
  • Krakend geluid bij bewegen
  • Minder gemakkelijk bewegen
  • Ontsteking van het gewricht
  • Een afwijkende stand van de knie
  • Moeheid
  • Moeite met activiteiten uit het dagelijks leven

Wat gebeurt er in een gewricht als er sprake van artrose is?

In een gewricht komen twee botten bij elkaar. Om te zorgen dat deze botten soepel langs elkaar heen glijden, zitten er op het uiteinde van de botten schokdempende laagjes kraakbeen.

Het gewricht wordt bij elkaar gehouden door banden en een gewrichtskapsel. Aan de binnenkant van het kapsel zit een slijmvlieslaag, ook wel synovium genoemd. Deze slijmvlieslaag produceert vocht (synoviaalvocht) dat werkt als smeermiddel.

Op de linker afbeelding  is een gezond gewricht te zien. Op het rechter plaatje een gewricht met artrose. Bij artrose worden de lagen kraakbeen dunner, zachter en brokkeliger.

Het bot onder het kraakbeen wordt dikker en breder. Aan de randen van het gewricht vormen zich benige uitgroeisels: osteofyten. Deze osteofyten beperken soms de beweeglijkheid van je gewricht. Maar geven tegelijkertijd ook stevigheid.

In veel gewrichten met artrose is er ook een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Dit kan leiden tot pijn en lichte zwelling of warmte van het gewricht. De ernst van de ontsteking wisselt.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Eerst bespreekt u met een therapeut wat uw klachten zijn en welke hulp u nodig heeft. Er volgt een lichamelijk onderzoek en de fysiotherapeut zal een aantal specifieke testen afnemen om een goede inschatting van uw belastbaarheid te maken. Daarna beslist de therapeut, samen met u, welke behandeling het beste is. Over het algemeen zijn voorlichting, advies en oefentherapie de belangrijkste onderdelen van de behandeling bij heup- en knieartrose.

Benieuwd naar welk beweegadvies het beste bij u past?

Neem contact op met de praktijk om een afspraak te maken. Dit kan via het telefoonnummer 023-5254640 of via het inschrijfformulier onder aan de pagina.