Functionele neurologische symptoom stoornis

‘Als het lichaam een eigen wil lijkt te hebben’

Patienten met Functionele neurologische symptomen (FNS) kunnen hebben de volgende verschijnselen ervaren:

  • Uitval van spieren, verlammingen
  • Beven, trillen, schudden, schokken, verkramping van spieren
  • Moeite met slikken, praten, zien, ruiken, horen
  • Geen of weinig gevoel in delen van het lichaam, raar gevoel, overgevoelig
  • Wegraken, lijkt op flauwvallen of epilepsie (ogende aanval)
  • Combinaties van bovenstaande.

En problemen met bewegen zoals staan en lopen of het gebruik van de handen. Vermoeidheid, onzekerheid, het gevoel niet begrepen te worden.

FNS is een aandoening van het zenuwstelsel dat in het algemeen nog lastig te diagnosticeren is. Om die reden wordt vaak gedacht dat het probleem een psychische oorzaak heeft, maar we weten inmiddels zeker dat dat zeker niet altijd het geval is. De oorzaak kan ook liggen in de afstemming van het motorische (bewegingssturing) en sensorische (gevoels) systeem. Die twee moeten goed op elkaar en de rest van het lichaam staan afgesteld en als daar een kink in de kabel is kan het fout gaan en verliest de patiënt gedeeltelijk en tijdelijk de controle over het lichaam.

Zodra de regelsystemen weer goed staan afgesteld verdwijnen de symptomen. De behandeling bestaat uit het nauwkeurig in kaart brengen van de problemen in samenwerking met de neuroloog. Vaak  herstellen de functies door middel van specifieke oefeningen, adviezen en strategieën. Gelukkig knappen de meeste mensen met deze diagnose op. Soms met minimale behandeling – in sommige gevallen is een intensieve begeleiding noodzakelijk. In overleg met uw arts wordt naar de best oplossing gezocht.

Op de deze website is meer informatie beschikbaar – in het Engels – de Nederlandse vertaalde versie van de site is tijdelijk offline in verband met wetenschappelijk onderzoek (SHIFT-studie). Klik hier

Bart van Buchem is sinds 2012 actief lid van het netwerk functioneel neurologische symptomen. Samenwerking bestaat tussen met de neurologen van het Spaarne Gasthuis, OLVG west, AMC en VUMC.

U kunt een afspraak maken via 023-5254640 en voor meer informatie mailen via bart@praktijknoorderspaarne.nl

Reacties zijn gesloten.