Orofaciale Fysiotherapie / Kaakfysiotherapie

Orofaciale fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De orofaciaal fysiotherapeut, ook wel kaakfysiotherapeut genoemd, heeft specifieke expertise in aandoeningen en klachten van het hoofd-hals gebied.

Wat de orofaciaal fysiotherapeut voor u kan betekenen

De orofaciaal fysiotherapeut is geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuwaandoeningen en functieproblemen van het hoofd, kaakgewricht en de nekregio. U kunt hierbij denken aan:

  • Kaakklachten (TMD)
  • Knappend kaakgewricht (ADD)
  • Oorsuizen (Tinnitus)
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn gerelateerd aan kaakklachten
  • Slaapproblematiek gerelateerd aan kaakklachten
  • Aangezichtsverlamming (Bell’s parese)
  • Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied
  • Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanning of stress.

Orofaciale fysiotherapie binnen Praktijk Noorder Spaarne

Neem contact op met: Sanne Goedhart via 023-5254640

Kaakklachten

Pijnklachten in het kaakgebied of beperkt zijn in het bewegen van de kaken komt regelmatig voor. We noemen dit temporomandibulaire dysfunctie (TMD). De klachten kunnen zowel voortkomen uit de spieren van het kauwstelsel als uit het kaakgewricht. De klachten kunnen acuut ontstaan na een verkeerde kauwbeweging of te uitbundig gapen, maar het kan ook sluimerend ontstaan door bepaalde gewoontes of door tandenknarsen (bruxisme). Pijnklachten kunt u ervaren in de wangen, boven het oor en rond het oog; maar ook pijn in het oor en pijnlijke kiezen kunnen een symptoom zijn van TMD. Er kan ook sprake zijn van een combinatie van kaakklachten en nekklachten.

Knappend kaakgewricht

Een knappend kaakgewricht wordt bijna altijd veroorzaakt door een anterieure discus verplaatsing (ADD). Door deze discus verplaatsing moet het kaakkopje de discus passeren, dit geeft een knappend geluid. Er zijn meerdere vormen van ADD, van het knappen van het kaakgewricht bij bewegen tot een blokkering van het kaakgewricht wat een beperkte mondopening geeft.

Oorsuizen

Een zoemend, piepend of ander soort geluid in het oor noemen we tinnitus. Bij deze klacht ervaart men een geluid wat er in de omgeving niet is. Tinnitus kan ontstaan door gehoorschade of door een verstoorde verwerking van de geluidsprikkels. Deze verstoring kan veel verschillende oorzaken hebben, de spieren van het aangezicht en de nek kunnen een rol spelen maar de bron kan ook in de gehoorszenuw/de hersenen te vinden zijn. Een orofaciaal fysiotherapeut gaat samen met u op zoek naar de bron van de tinnitus en waar mogelijk wordt er een behandeling gestart.

Duizeligheid

Het evenwichtsorgaan zorgt samen met de ogen en de spieren/pezen voor ons gevoel van evenwicht. Als er op een van die drie facetten een verstoring is dan spreken we van perifere duizeligheid. Op het moment dat er vanuit de hersenen iets veranderd, zoals bij bijvoorbeeld een beroerte of hersenbloeding, dan spreken we van centrale duizeligheid. Een orofaciaal fysiotherapeut kan u helpen bij het behandelen van perifere duizeligheid. De aandoeningen die onder perifere duizeligheid vallen zijn: draaiduizeligheid (BPPD), de ziekte van Ménière, vestibulaire migraine, neuritis vestibularis (ontsteking van de evenwichtszenuw), chronische draaiduizeligheid (PPPD), verstoorde informatieverwerking van het evenwichtsorgaan, de ogen en de spieren en pezen.

Hoofdpijn

Er zijn vele verschillende vormen van hoofdpijn. Grofweg is hoofdpijn in te delen in twee categorieën: primaire hoofdpijn en secundaire hoofdpijn. Primaire hoofdpijnvormen (zoals migraine of tension-type headache) kennen per definitie geen aanwijsbare oorzaak. Bij deze hoofdpijnvormen zal een neuroloog met u op zoek gaan naar de juiste medicatie en behandeling. Secundaire hoofdpijnvormen zijn hoofdpijnen die kunnen worden toegeschreven aan een bekende aandoening of lichamelijke afwijking (bijvoorbeeld door de nekspieren, kauwspieren of door het gebruik van medicatie). Indien er sprake is van een secundaire hoofdpijnvorm kan de orofaciaal fysiotherapeut begeleiding bieden.

Slaapproblematiek

Insomnia is last hebben van chronisch slecht slapen. De voornaamste klachten zijn: moeite hebben met inslapen, niet doorslapen of niet uitgerust zijn na de slaap. Mensen die last hebben van insomnie liggen doorgaans uren wakker, liggen te draaien te piekeren en wat ze ook doen ze komen slecht in slaap. De volgende dag zijn deze mensen dan ook erg moe, snel prikkelbaar en versuft. Doordat mensen zo moe zijn proberen ze soms overdag bij te slapen wat dan weer slapeloosheid `s nachts als gevolg heeft. Er zijn verschillende soorten insomnie het belangrijkste onderscheid is te maken tussen insomnie die te maken heeft met het inslapen en insomnie die te maken heeft met het doorslapen. U kunt ook last hebben van beide types. De behandeling is gericht op slaapadviezen, ontspanningstherapie en het doorlopen van het dagritme.

Aangezichtsverlamming

Ongeveer 5000-6000 mensen krijgen per jaar een idiopatische aangezichtsverlamming. Dat wil zeggen dat er geen duidelijke oorzaak is voor de verlamming, dit wordt ook wel de Bell’s parese genoemd. Een aangezichtsverlamming kan ook komen door een trauma, herpes zoster, diabetes of andere zeldzame aandoeningen. De aangezichtszenuw is aangedaan waardoor de spieren van het gezicht minder of niet meer functioneren aan één zijde. Hierdoor kan spreken, eten, drinken en kussen moeizamer gaan. Ook het oog sluit minder goed waardoor er gevaar is op infecties. De behandeling bestaat uit een combinatie van mimetherapie gegeven door de orofaciaal fysiotherapeut en het beschermen van het oog door middel van een horlogeglas en medicatie.

Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden

Na chirurgische behandeling, bestraling of chemotherapie kan het bewegen van de mond moeizaam en/of pijnlijk zijn. In deze gevallen kan een orofaciaal fysiotherapeut helpen om het bewegen te verbeteren en om de pijn te dempen. Ook bij andere aandoeningen die het functioneren van het kaakgewricht beïnvloeden kunt u terecht bij een orofaciaal fysiotherapeut.

Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanning of stress

Klachten in het hoofd-halsgebied kunnen mogelijk verband houden met een verstoring in de balans tussen lichamelijke en psychische belasting. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is aanvankelijk niet zo duidelijk. De lichamelijke signalen worden dikwijls eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Als uw klachten na verloop van tijd toenemen, levert medisch onderzoek niet veel op. De orofaciaal fysiotherapeut gaat samen met u op zoek naar de bron van de klachten zowel op fysiek als op psychisch vlak.