Pijn bij kanker

 

De rol van de (oncologie) fysiotherapeut bij patiënten met kanker bestaat uit pijnbehandeling en het verminderen van beperkingen die zijn ontstaan als gevolg van de aandoening zelf of de behandeling daarvan.

De lichamelijke problemen die een fysiotherapeut kan aanpakken zijn: de gevolgen van een operatie, schade aan het bewegingsapparaat en lymfoedeem.

De algemene klachten die een fysiotherapeut kan aanpakken zijn: pijn, moeheid, problemen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden en verminderde belastbaarheid. Deze klachten zijn vaak zowel lichamelijk als geestelijk en kunnen elkaar beïnvloeden.

De fysiotherapeutische behandeling maakt deel uit van de multidisciplinaire benadering bij patiënten met pijn bij kanker. Afhankelijk van het stadium waarin de patiënt zich bevindt, wordt een behandelplan opgesteld. Dit gebeurt aan de hand van de doelen die de patiënt en de fysiotherapeut willen bereiken.

De fysiotherapeut behandeld o.a.:

  • Een goede manier van bewegen
  • Opbouwen conditie
  • Ontspannings- en ademhalingsoefeningen
  • Lymfoedeem

TENS

TENS is een afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. TENS is een behandeling waarbij het TENS-apparaatje een elektrisch stroompje afgeeft waarmee bepaalde zenuwen in de huid geprikkeld worden. Aan het TENS-apparaatje zitten kabeltjes met daaraan vast electroden. Deze elektroden worden op de huid geplakt. Door deze elektroden loopt een geringe elektrische stroom. Hiermee kan soms langdurige hevige pijn worden verlicht, in het bijzonder bij beschadiging van zenuwweefsel, zoals bij neuropathische (zenuw) pijn. TENS is veilig en niet pijnlijk en kan gezien worden als een soort pijnstiller. Het neemt de oorzaak van de pijnklachten niet weg.

Je kunt het apparaatje overal mee naar toenemen en ook gebruiken tijdens diverse activiteiten. Je hoeft dus niet stil te zitten of te liggen als het apparaatje gebruikt wordt.

Maak een afspraak bij onze specialisten Annette Mariman en Bart van Buchem

 

Reacties zijn gesloten.