Fysiotherapie

Fysiotherapie algemeen

De algemeen fysiotherapeut is deskundig op het gebied van bewegen. Hij behandelt patiënten die in het dagelijkse leven belemmerd worden bij het bewegen.

Adviezen en oefeningen
De algemeen fysiotherapeut behandelt patiënten individueel of in groepen. Hij gaat samen met u aan het werk om u zo snel en zo goed mogelijk resultaat te laten behalen. Bij het opstellen van een behandelplan kijkt hij samen met u naar uw wensen, uw lichamelijke situatie en uw mogelijkheden. Met zijn adviezen en oefeningen zorgt hij ervoor dat u weer beter kunt bewegen.

De laatste jaren gaat veel aandacht uit naar de preventieve gezondheidszorg. Ook daarvoor kunt u terecht bij de fysiotherapeut. Onze fysiotherapiepraktijk in Haarlem helpt u graag verder!

Neem contact op via het contact formulier of bel: 023-5254640

Fysiotherapie voor de regio Haarlem, Velserbroek, Driehuis, Santpoort, Ijmuiden, Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Assendelft, Heemstede, Zandvoort, Overveen & Bloemendaal.

Manuele therapie

Manuele therapie_02

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.

Beter functioneren van gewrichten
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Direct na de behandeling  merkbaar
Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen. Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling  merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Klachten

 • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
 • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
 • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
 • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
 • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
 • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
 • heupklachten.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Manuele therapie binnen Praktijk Noorder Spaarne
Neem contact op met: Huib de la Rambelje of Evert Jan Dekens, manueel therapeut.

Manuele therapie voor de regio Haarlem, Velserbroek, Driehuis, Santpoort, Ijmuiden, Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Assendelft, Heemstede, Zandvoort, Overveen & Bloemendaal.

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Huisartsen, verloskundigen en specialisten worden regelmatig geconfronteerd met mannen, vrouwen en kinderen met klachten in het bekkengebied. Naast medicamenteuze of chirurgische interventies is bekkenfysiotherapie één van de behandelmogelijkheden. Bij ons in de praktijk is Bettyleen de Vries is samen met Lieke Akerboom en Dorien Bennink verantwoordelijk voor alle bekkenfysiotherapeutische aanvragen.

Multidisciplinaire behandelplannen
Vanaf 2003 werken wij al met gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten. Door de goede contacten met de gynaecologie, urologie, MDL artsen voor volwassenen / kinderartsen in het Spaarne Gasthuis en de samenwerking met het seksuologisch expertise centrum, kunnen er multidisciplinaire behandelplannen worden opgesteld en zijn de communicatielijnen kort.

De meest voorkomende indicaties voor bekkenfysiotherapie zijn:

 • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
 • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
 • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
 • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
 • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen; prostadynie
 • urine verlies na verwijdering van prostaat (prostaatkanker)
 • seksuele problematiek zoals vaginisme, dyspareunie en erectiele dysfuncties
 • begeleiding bij operaties in de onderbuik
 • bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling
 • begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling

De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering. Er bestaan enkele indicaties waarbij de basisverzekering belast kan worden in plaats van de aanvullende verzekering.

Artikelen gerelateerd aan de bekkenfysiotherapie:

Bekkenfysiotherapie binnen Praktijk Noorder Spaarne
Neem contact op met Bettyleen de Vries, of Lieke Loos bekkenfysiotherapeuten –  Fysiotherapie in Haarlem.

De beroepsverenigingen hebben enkele folders ter beschikking gesteld met nauwkeurige en zinvolle informatie:

Algemene informatie bekkenfysiotherapie voor verwijzers
Toiletadviezen
Obstipatie
Stress urine incontinentie
Folder-Overactieve-bekkenbodem

Bekkenfysiotherapie voor de regio Haarlem, Velserbroek, Driehuis, Santpoort, Ijmuiden, Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Assendelft, Heemstede, Zandvoort, Overveen & Bloemendaal.

Psychosomatische fystiotherapie

Psychosomatiek & Chronische pijn

De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning.

Wat is psychosomatische fystiotherapie?
De psychosomatische fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van lichamelijk onverklaarbare klachten, burnout en angstgerelateerde klachten.

Oorzaak van lichamelijke en/of geestelijke aard
Uw fysieke klachten kunnen mogelijk verband houden met een verstoring in de balans tussen lichamelijke en psychische belasting. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is aanvankelijk niet zo duidelijk. De lichamelijke signalen worden dikwijls eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Als uw klachten na verloop van tijd toenemen, levert medisch onderzoek niet veel op. Een duidelijk medische diagnose is vaak niet te stellen wat een gevoel van onbegrip bij u kan geven.

Pijn en vermoeidheid
Mogelijk ervaart u dat u meer last heeft van pijn en vermoeidheid en dat u meer prikkelbaar en gespannen bent. Deze verschijnselen kunnen verband houden met bepaalde levensomstandigheden zoals: hoog ervaren werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen. Indien deze omstandigheden langere tijd aanhouden kunnen zij uw evenwicht verstoren. Hierdoor neemt uw weerstand zowel fysiek als mentaal af en kunnen psychosomatische klachten ontstaan, zoals:

Lichamelijke klachten

 • Extreme vermoeidheid
 • Zich niet kunnen ontspannen
 • Druk op de borst, benauwdheid, moeite met ademhalen of hartkloppingen
 • Onverklaarde pijn
 • Chronische pijn
 • Psychische klachten
 • Lusteloos zijn
 • Slecht of teveel slapen
 • Angstig en onzeker zijn
 • Moeite met concentratie
 • Somber zijn en veel piekeren
 • Algeheel gevoel van onbehagen
 • Prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
 • Niet meer kunnen genieten en ontspannen

Meer weten?
Kijk op www.psychosomatischefysiotherapie.nl

Psychosomatische fysiotherapie binnen Praktijk Noorder Spaarne
Neem contact op met: Bart van Buchem, Annette Mariman of Veronica Clay

Psychosomatische fysiotherapie voor de regio Haarlem, Velserbroek, Driehuis, Santpoort, Ijmuiden, Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Assendelft, Heemstede, Zandvoort, Overveen, Bloemendaal.

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Door oedeemtherapie naast onze andere specialisten aan te kunnen bieden kunnen wij optimale zorg bieden. De combinatie van oedeemtherapie en oncologische revalidatie is niet uniek in Haarlem maar ook samen met de bekkenfysiotherapeut is er een sterk team samengesteld.

Het lymfsysteem speelt een belangrijke rol in het lichaam: het zorgt voor de productie en afvoer van lymfvocht. Indien een probleem ontstaat in de afvoer van lymfvocht kan oedeem ontstaan, dit is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het weefsel. Dit kan klachten geven zoals zwelling, pijn, een vermoeid en zwaar gevoel in de ledematen en een verminderde bewegingsvrijheid. Oedeem kan ontstaan na een operatie, na een ongeval, maar kan ook aangeboren zijn.

Intake, onderzoek en behandeling
Door middel van een intake en onderzoek zal de oedeemtherapeut binnen onze praktijk inzichtelijk maken welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van oedeem.  Daarna wordt samen met u het behandelplan besproken. De behandeling zal vaak bestaan uit een combinatie van verschillende technieken: Lymfedrainage door middel van zachte massage, oedeem en fibrosegrepen, ambulante compressietherapie (zwachtelen), elastische kous, lymftaping, ademhalingsoefeningen en oefentherapie.

Voor wie?
Enkele voorbeelden van indicaties voor oedeemtherapie:

 • Lymfatisch oedeem: een verminderde werking van het lymfestelsel of teveel aan lymfevocht (bv ten gevolge van een oncologische operatie, aangeboren afwijking, infecties of de bestraling van een tumor).
 • Veneus oedeem: als gevolg van trombose, operatie, inactiviteit of slecht functionerende bloedvaten.
 • Lipoedeem: pijnlijke vocht- en vetophoping.

U heeft bij oedeemtherapie een verwijzing nodig van uw huisarts of van de specialist.

Oedeemtherapie binnen Praktijk Noorder Spaarne Haarlem
Neem contact op met: Annette Mariman, Oedeemtherapeut

Oedeemtherapie voor de regio Haarlem, Velserbroek, Driehuis, Santpoort, Ijmuiden, Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Assendelft, Heemstede, Zandvoort, Overveen & Bloemendaal.

Geriatriefysiotherapie

Geriatriefysiotherapie

Mensen die ouder worden en de beweeglijkheid van hun lichaam zien afnemen, komen doorgaans in aanraking met de fysiotherapeut voor ouderen. Onze collega Tamar Smit heeft bijzonder aandacht voor kwetsbare ouderen en cliënten/patiënten met een hoge (biologische) leeftijd die te maken hebben met complexe gezondheidsproblematiek.

Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson, of een gebroken heup, verschijnselen vertonen van ouderdom. Deze fysiotherapeut werkt vanuit zijn specifieke kennis over de doelgroep en de daarbij voorkomende ziektebeelden.

De patiënten doen vooral oefentherapie, gericht op het herwinnen en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid.

U kunt contact opnemen via 023-5254640 om een afspraak te maken. Afspraken gaan vaak in overleg met de huisarts en kunnen indien nodig bij u thuis plaatsvinden.

Fysiotherapie aan huis

Fysiotherapie aan huis in: Haarlem, Haarlem Schalkwijk, Spaarndam en Bloemendaal
Tamar Smit is onze collega die bij u thuis kan komen indien dit noodzakelijk is. Zij werkt intensief samen met huisartsen, praktijkondersteuners, specialisten uit het ziekenhuis en thuiszorgorganisaties. De toegang tot alle betrokken zorgverleners is bij de zorg aan huis altijd noodzakelijk geweest. Deze logistiek hebben wij prima voor elkaar en daarom bent u bij ons in goede handen.

Samenwerkingen met:

 • Geriatrienetwerk Haarlem e.o.
 • Schoterpoort huisartsenpraktijk
 • Koningshoed huisartsenpraktijk
 • Revalidatiekliniek Jacob Kliniek
 • Geriatrie Spaarne Gasthuis

Oncorevalidatie

Tegenwoordig zijn de verschillende oncologische aandoeningen goed te behandelen. Door chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en aanvullende behandelingen zoals hormoontherapie en doordat ze een lange periode niet actief kunnen zijn nemen de conditie en het algemeen welbevinden van de patiënt enorm af.

Na een oncologische behandeling zijn vermoeidheid en deconditionering veel voorkomende klachten. Ook de emotionele en fysieke verwerking hebben een grote impact op het algemeen welzijn van de patiënt. Met revalidatie in de eerstelijn kunnen deze klachten worden aangepakt.

U kunt bij ons terecht voor advies, training, en begeleiding in alle fases van de ziekte. Dit kan op de praktijk maar indien noodzakelijk ook bij u thuis. Wij hebben beschikking over uitgebreide kennis, faciliteiten en netwerken waarmee wij samen met u naar oplossingen voor uw vragen gaan zoeken.

Veelvoorkomende symptomen tijdens en na de behandeling van kanker zijn: pijn, vermoeidheid, spierzwakte, slaapproblemen en benauwdheid.

Voor een afspraak kunt u contact opnemen met Peter Boots of Annette Mariman of bel 023-5254640.

Oncorevalidatie voor de regio Haarlem, Velserbroek, Driehuis, Santpoort, Aerdenhout, Bloemendaal, Ijmuiden, Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Assendelft, Heemstede, Zandvoort, Overveen & Bloemendaal.